Google+ Followers

Thursday, 2 April 2015

2015 : kenapa GST...

Tahun 2015 merupakan tahun yang dijangka agak sukar bagi kita semua ekoran dengan ekonomi dunia dan negara yang tidak stabil. Ditambah dengan bencana yang baru saja kita lalui pada tahun lepas seperti bencana banjir dan juga masalah yang menimpa sektor penerbangan kita yang mengakibatkan sedikit sebanyak terjejasnya sektor sosio-ekonomi negara. Hal ini sehingga membuatkan pelabur-pelabur luar takut untuk melabur di Malaysia dan pernah dianggap sebagai negara yang mulai tidak selamat walaupun kadar jenayah di negara masih lagi dapat di kawal.

Unjuran ekonomi dunia yang kurang stabil menyebabkan Malaysia juga sedikit sebanyak terjejas dan menyebabkan rakyat terpaksa menerima tempias tersebut.

Walaupun harga minyak dunia naik turun dengan kadar yang tidak menentu, tetapi purata yang diambil kira bagi harga minyak adalah menurun dan dijangkakan akan terus menurun sehingga bulan Jun 2015. Ditambah pula dengan deficit negara yang mungkin perbelanjaan melebihi pendapatan menyebabkan kerajaan terpaksa melaksanakan GST pada 1 April 2015 bagi menampung perbelanjaan negara dan sekaligus mungkin akan menyebabkan kadar inflasi meningkat pada tahun ini dengan kadar 3% ke 5%.

Anda mesti pelik.. harga minyak dunia TURUN tapi kenapa kita kena bayar mahal untuk harga minyak..??? Ini pendapat saya dari hasil bacaan saya.. pendapat ini mungkin sekadar teori.. apa yang saya dapat lihat.. apabila harga minyak dunia jatuh atau menurun.. dan dijangka akan terus menurun sehingga June 2015 ini dimana 1 Barrell = 10USD ... tetapi kita bayar mahal.. kenapa?? hal ini kerana Malaysia juga mrupakan negara pengeluar minyak.. sebagai contoh jika Malaysia menjalankan urusan jual beli minyak antarabangsa contohnya jika Malaysia ingin menjual minyak kepada China.. Malaysia terpaksa menjual dengan harga minyak dunia dimana buat masa sekarang adalah lebih murah.. hal ini menyebabkan kerugian kepada Malaysia kerana untung harga jualan adalah kurang bagi menampung kos pemprosesan minyak itu sendiri.. jadi untuk menampung kembali keuntungan tersebut.. harga minyak dinaikkan bukan di urusan jual beli antarabangsa. tetapi pada urusan jual beli dalam negara.. iaitu minyak yang dijual kepada rakyat sesebuah negara tersebut..

Oleh demikian, harga minyak akan naik turun dalam negara dengan cepat seiringan dengan harga minyak dunia yang tidak menentu pada saat ini.. inilah pendapat saya ..

bagi isu matawang USD yang kian merosot yang menyebabkan kadar tukaran mata wang asing bg ringgit malaysia jatuh kerana isu ini mungkin disengajakan oleh pihak US sendiri.. hal ini kerana berkait rapat dengan isu Pro Ukraine dan Anti Russia.. APA KAITAN NYA???

isu di Ukraine dan Russia masih belum selesai sehingga kini.. dari pembacaan saya dan pendapat saya.. Ukraine merupakan sekutu US.. Russia pula adalah seteru US atau musuh US.. US dan Russia tidak mempunyai sebarang hubungan diplomatik dan juga ekonomi.. oleh kerana itu.. wang simpanan USD dalam negara Russia adalah kurang.. dan seagaimana yang kita tahu.. USD merupakan indicator bagi segala tukaran mata wang asing di peringkat antarabangsa.. jadi Russia yang mempunyai simpanan wang USD yang sedikit menjadi sukar untuk berurus niaga di peringkat antarabangsa apabila US sendiri sengaja menjatuhkan mata wang nya sebagai perang ekonomi terhadap Russia sebagai tindakan untuk menghalau tentera Russia dari Ukraine..

mata wang USD akan terus merosot dan Russia akn dihimpit secara ekonomi oleh USD sehinggalah Russia berundur dari Ukraine.. so kita di Malaysia sedikit sebanyak terjejas akibat tindakan US ini..

Dua sebab major ini sedikit sebanyak mempengaruhi tindakan kerajaan untuk menjalankan GST pada tahun ni dimana ekonomi dunia akan dijangka merosot lebih lagi pada bulan-bulan yang akan datang..

so saya menyeru kepada semua agar kita semua berjimat cermat pada tahun ni agar ekonomi kita masing-masing tidak terjejas.. sekian.. jika anda ada sebarang komen.. boleh suarakan komen anda dibawah.. selamat merangka ekonomi buat semua..




Wednesday, 18 March 2015

GST: Cara menghadapinya dengan bijak

Assalam semua.. rasa dah lama tak update blog ni kan.. ok la.. tajuk ni bukan kita nak sembang pasal GST.. kita nk sembang pasal.. cara-cara nak jimat duit kita selepas GST bulan April ni.. GST ni sembang ke tak.. memang akan tetap dilaksanakan.. so baik kita cakap pasal cara-cara nak hadapi GST ni kan.. 

Sebelum tu jom kita faham apa tu GST .. GST atau Good and Service Tax .. bukan yang setengah-setengah orang cakap Government Service Tax.. bukan OK.. GST ni akan dikenakan ke atas semua jenis barang dan perkhidmatan yang terlibat yang menggantikan cukai perkhidmatan dan jualan yang sekarang ni antara 5% ke 10% .. tapi tak semua barang dikenakan cukai ni.. ok dah cukup takat tu k.. keterangan lanjut anda boleh buka sendiri laman web gst.customs.gov.my .. Untuk nak tahu negara-negara mana yang dah amalkan GST anda boleh cari kat Wikipedia dibawah carian GST .. 

Ok now saya nak kongsi bagaimana cara-cara nak hadapi GST nanti memandangkan sebelum GST pun dah banyak harga barang dah naek.. kedai-kedai jual minuman pun dah naek.. makanan pun dah mula mahal.. Kedai saloon pun naek harga kot.. so nak elak benda-benda ni semua.. jom kita tengok apa yang boleh kita buat..

1.JANGAN BERBELANJA TANPA SIMPAN

takkan la tak boleh belanja langsung?? Abis nak simpan je ke duit tu?? boleh nak berbelanja.. tapi make sure ada simpanan dulu.. jadikan amalan .. mcm saya.. dapat ja duit gaji ke.. duit untung ape2 je la.. terus saya simpan dulu 30% dari jumlah tadi tu.. selebihnya baru saya buat belanja sama ada bayar bill atau shopping skit2.. kalau ada lebih saya simpan la lagi.. simpan banyak2.. lama2 boleh bikin rumah batu tau.. bak kata Haji Bakhil.. simpan dulu yang penting.. dah simpan baru belanja.. jangan biasakan diri anda belanja dulu dan yang lebih baru simpan.. sebab cara ni boleh sebabkan anda mungkin tak simpan langsung dan terus abis macam tu saja.. so untuk selamat.. SIMPAN DULU KEMUDIA BELANJA.. 

2. BERHENTI ATAU KURANGKAN MEMBELI MAKANAN DAN MINUMAN DARI KEDAI LUAR

ramai orang pandang ringab bab ni.. selalu orang akan cakap.. ala berkira nya nak makan luar.. bukan masalah nya berkira.. tapi masalahnya harga makanan dan minuman kat luar sekarang ni dah tak macam dulu.. harga bukan main mahal lagi.. sedap tidak pun.. anda kena faham..zaman sekarang.. makanan mahal bukan sebab sedap.. tapi sebab environment kedai yang dipamerkan kepada pelanggan.. so maksud nya..kita membayar mahal2 untuk makanan tapi termasuk sekali decoration dalam kedai.. pemandangan di luar kedai.. dan juga kedai2 yang ada keunikkan yang tersendiri.. sedap belum tentu lagi .. silap2 mamak jual cendol kat lorong rumah kita sedap lagi berbanding dengan cendol yang kita makan di restoran tu.. 

Cuba kita elakkan dari asyik beli makanan diluar.. cuba kita sediakan sendiri makanan kita dan bawa ke tempat kerja.. kalau kita siap sendiri makanan kita lagi jimat dari beli di luar.. sbg contoh sy selalu bawak sandwich roti 2 keping ke pejabat untuk breakfast.. tengah hari saya makan buah spt buah peer, betik atau pisang.. buah2 ni boleh bg kenyang juga berbanding anda beli nasi letak kuah kari dan ayam yang berminyak2 dan tak sehat.. modal untuk sandwich saya hanya RM13 seminggu.. dan modal untuk buah hidangan tengah hari hanya RM15 seminggu..  dan petang bila balik ke rumah.. sy makan setengah mangkuk nasi.. sebab dah dekat nak malam tak elok makan nasi banyak2.. kan dh jimat tu...modal saya utk 5 hari bekerja hanya RM28 seminggu.. sabtu ahad makan kat umah je la.. berbanding dengan kebiasaan orang ramai di mana.. untuk makan pagi.. roti canai 2 keping..RM2.. teh tarik RM1.50.. total RM3.50 .. jadi RM17.50 untuk 5 hari.. tengah hari pula.. nasi lauk campur paling kurang pun RM10 sepinggan.. so 5 hari dah jadi RM50.. then kalau malam pulak makan lagi.. nasi juga.. RM10 lagi.. dah jd RM50 lagi .. so total RM50+RM50+RM17.50 = RM117.50 untuk seminggu.. sedangkan saya makan RM28 ja seminggu.. jimat 76% TUUU... 

3. KURANGKAN AKTIVITI LUAR ANDA

jangan la asyik keluar je.. modal semua tu.. bila dah keluar mesti nak duduk lepak minum2 makan2.. kan nk kena keluar duit tu semua.. lepas sembang2 boring nak tengok wayang pulak..duit lagi.. lepas tu lapar lagi.. lepak makan pula.. tambah2 masuk kedai2 macam high class mcm BintangBuck,KopiBean.. lagi la mahal.. kopi secawan boleh sampai RM10.. macam saya.. saya buat pilihan .. outing lepak2 saya dalam sebulan hanya sekali saja.. atau pun kalau busy kerja 2 bulan sekali.. tengok wayang 3 bulan sekali.. tu pun bergantung pada movie..ada movie best tengok la.. if tak ada movie yang best2.. kadang2 berbulan tak tengok wayang... ADA AKU KESAH?? HAHHA.. 

4. REKOD DAN TULIS SETIAP APA YANG ANDA BELANJA 

Ramai yang tak buat benda cam ni.. last2 sampai tengah bulan.. pinjam sana pinjam sini.. nak bagi cukup makan sampai ujung bulan.. kan dah susah sendiri.. cuba bajet sendiri duit tu.. beli apa rekod dan simpan resit.. dan bila kita rekod.. kita akan kurang nafsu shopping kita yang tak menentu tu.. macam pantang tengok SALE SALE SALE..  terus beli.. even benda tu tak perlu beli pun nak beli sebab kan SALE SALE SALE..  rekod setiap pendapatan dan perbelanjaan serta simpanan kita.. then baru kita akan nampak duit kita banyak habis ke mana.. makan ke...shopping ke.. wayang ke.. belanja awek ke.. hihi.. 

5. JANGAN KERAP KE SHOPPING MALL

hahaha dengar pelik ja kan.. tapi sebab anda kerap ke shopping mall la anda kerap kluar duit beli barang.. susah nak control nafsu membeli ni.. So untuk elakkan banyak membeli.. cukup sekadar sebulan sekali pergi jenguk shopping mall tanya khabar pak guard kat situ.. beli barang senyum2 kat awek cashier tu.. Lpas tu jumpa pulak bulan depan.. kalau ye pun rindu kat awek cashier tu.. bulan depan jugak jawapnya.. hahah.. atau pun.. beli sekaligus banyak masa ada SALE .. senang.. sebab masa tu mesti harga murah.. so beli siap2 stok untuk 3 4 bulan akan datang.. kan jimat macam tu.. dari setiap minggu nak kena ke shopping mall beli barang .. duit minyak keta lagi.. minyak pun NAIK gak kan sekarang ni.. haaa.. 

6. GADGET DAN TRENDING

#trending.. trending la sangat.. orang lain trending duit masyuk.. kau trending setakat nak tunjuk member2.. nak lepak2 kat shopping mall.. tak payah la ye dik.. buang duit buang masa.. saya dulu pakai Samsung Quattro sebab boleh masuk 2 simkad.. then sekarang pakai Note3 sebab dah tak pakai 2 sim.. dan Note3 lebih senang dengan keja saya yang banyak multitask ni.. kamera pun ok.. clear.. sound pun ok.. so setakat ni puas hati.. walaupun sekarang ni musim keluar iphone6 baru dengan Samsung S6 baru.. AKU PEDULI APE.. yang penting gadget yang anda pakai sesuai dengan anda.. dan tak perlu nak tukar yang baru untuk setiap kali keluar model baru.. dalam berfesyen.. saya lebih suka pakai yang selesa dan sesuai di mana2 saja.. tak perlu branded2 Padini ke.. CK ke.. Yang penting kemas segak tampan bergaya dan paling penting CONFIDENT bro.. duit xde takpe confident mau lebih..hahaha.. kasut relax je Mydin boleh Bata pun boleh.. no hal la puih!! Bukan nya ada orang nak tengok baju seluar kau brand ape kan.. tambah2 pakaian dalam.. hahah.. 

So tu lah dia.. cara yang paling senang nak jimat2 sambil menuju ke arah GST 1 April ni.. kalau anda ada cadangan ape2 boleh la komen di bawah k.. assalam dan jumpa lagi.. bye2.. 😊😊

Sunday, 3 February 2013

what is rich for you?

Hi Reader/blogger,

today we are going to talk about WHAT IS RICH FOR YOU? what is the meaning of becoming rich in your own words... what is rich? when you know you are rich? who do you think are rich? why do you need to be rich? where do you want to get your rich? how are you going to achieve that?... 
people always aiming to become rich, rich and rich... and more rich.. let me explain this to you.. RICH is a word to describe on anything that you have in a huge amount... for example.. you have a lot of family members in your family. You have 3 brothers and 2 sisters.. that is mean that you are rich with family members. Let me give one more, you are now working as an engineer in the one of the famous oil and gas company, after 5 years working you have 3 condos.. so you are RICH!! rich with what? rich with your properties... What is Rich means for you in Financial??? this is the topic now...

you see, sometimes people misunderstood with the word RICH... we always assume that rich need to go with luxury house, expensive sport car, Armani suite, leather shoes, expensive and modern gadget, but in  reality it does not go such way...
i'm not saying that you can not have all the luxuries things that you ever wanted in your life in order to make your life better and lived comfortably.. but, have you ever think that, have you save enough for your retirement? have you save enough for your family? do you create your emergency saving plan? ..

you see, some people, in our country here Malaysia, actually most of us, we are trendy and moving forward together with all technology around us.. and we also know that technology is a symbolic of luxury.. if you have the latest smartphone .. WOW!!!  you are updated.. if you have a brand new Toyota or Honda.. WOW!!! you have a nice taste for car and it's quite luxury.. but if take a look again... is it necessary for you to have all that? do you have to change your phone, your car, your fashion just in order to get updated and trendy so that you can create an illusion for people to see you as a person who living in a luxury life while you, yourself know where you are.... at what level you are.. 

if you are one of the Malaysian people who think like this, well you will never get RICH... rich in financial is what we all aim in our life, because when we are rich and have a lot of money, we can do anything by only leveraging our time to it.. we dont have to work hard, and the best part is, we are debt free... how many of us are already in this magnificent condition of life? maybe 5% of us in Malaysia...

we need to understand that we cant be RICH.. in Financial.. but we can be Financial Freedom in our own financial.... is you want to be RICH, then you will never be RICH in life... because there will be no limitation of satisfaction through out the word RICH.. if you have RM 100,000 you want more  to RM500,00.. if you reach to RM1 million.. you want to get anotherRM4 million to round it up to RM5 million.. you see.. there will be no end.. the only thing you can achieve in financial is the only Financial Freedom itself.... what is Financial Freedom??? we are going to discuss on the next blogging session.. untill now, hope you get the picture on the word RICH and how we move from RICH to the Financial Freedom.... 

hope you enjoy this info.. see you again.. ;)

Saturday, 25 February 2012

Saintis Switzerland bina satelit pemusnah





GENEVA, Switzerland - Sekumpulan saintis Switzerland kelmarin menyatakan mereka sedang membina satelit yang dicipta untuk membersihkan angkasa lepas daripada sampah sarap termasuk satelit yang tidak digunakan lagi.

Satelit membersih angkasa lepas itu bernilai AS$11 juta (RM33.68 juta) dan diberi nama CleanSpace One.
Ketika ini, satelit itu sedang dibina di Pusat Angkasa Lepas Switzerland di Institut Persekutuan Teknologi Switzerland (EPFL) di Lausanne.

Satelit itu akan dilancarkan ke angkasa lepas dalam tempoh tiga hingga lima tahun.
Tugas pertama satelit itu ialah membantu memusnahkan dua satelit Switzerland yang dilancarkan pada tahun 2009 dan 2010.

Satelit tersebut akan mengejar satelit yang mahu dimusnahkan itu.
Ia kemudian mencengkam satelit tersebut dan dihantar untuk memasuki ruang atmosfera Bumi.
Satelit lama dan sampah-sarap yang dikumpulkan CleanSpace One akan terbakar dengan sendiri semasa ia memasuki ruang atmosfera Bumi. - Agensi

Sel garam ciptaan pelajar MRSM

MELAKA - Tiga pelajar tingkatan lima Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Terendak, Sungai Udang berjaya menghasilkan sel garam bagi menjana tenaga elektrik.

Muhammad Dhiyauddin Asyraf Abd. Jalal, Mohd. Syafiq Abd. Aziz dan Mohamad Nazmi Mohamad Norrizal menghasilkan sel gram itu sebagai alternatif kepada bateri sel kering yang digunakan kini.
Hasil ciptaan mereka mendapat pengiktirafan antarabangsa apabila memenangi pingat emas di Pameran Reka Cipta Pemuda Antarabangsa, Taiwan pada 11 hingga 13 Februari lalu.

Ketua pasukan, Muhammad Dhiyauddin berkata, idea untuk menghasilkan sel garam timbul akhir tahun lalu selepas melihat penggunaan bateri sel kering sebagai membazir wang dan mencemar alam.
"Sel garam ini hanya menggunakan magnesium, tembaga dan air garam untuk menghasilkan tenaga elektrik melalui tindak balas kimia.

"Penggunaannya lebih mudah kerana ia boleh dicaj semula dengan menukar air garam lama kepada yang baharu. Menghasilkannya juga mudah iaitu mencampurkan garam biasa dengan air," katanya ketika ditemui di sini semalam.

HARGA EMAS 5 & 10 TAHUN





Khazanah labur RM11 juta di Georgetown

PULAU PINANG 20 Feb. - Khazanah Nasional Bhd. (Khazanah) telah melabur RM11 juta bagi projek membangunkan semula kawasan perbandaran di Georgetown.




Pengarah Urusannya, Tan Sri Azman Mokhtar berkata, projek yang sedang diusahakan anak syarikatnya, Think City Sdn. Bhd. merupakan projek perintis untuk meneroka bidang perancangan bandar secara mapan.
Beliau berkata, projek ini selari dengan sokongan mereka terhadap pengiktirafan yang diberikan kepada Georgetown sebagai Tapak Warisan Dunia.

"Ia merupakan satu bentuk sokongan dan menjadi penanda aras bagi Khazanah dalam melaksanakan sebarang projek perancangan bandar mapan di negara ini pada masa depan," kata beliau dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucapan pembukaan pada majlis Simposium Pulau Pinang: Pertumbuhan Bandar Hijau di Batu Feringgi di sini.

Mengulas lanjut, Azman berkata, sebanyak 100 inisiatif dilaksanakan secara berperingkat yang akan memberi pengalaman kepada syarikat itu mengukuhkan keupayaan mereka dalam pembangunan sesebuah bandar.
"Khazanah menekankan penggunaan strategi mengharmonikan unsur perbandaran, penduduk dan aktiviti ekonomi dalam projek percubaan berkenaan sebagai kaedah baharu mewujudkan bandar mapan di negara ini,"katanya.